Wil jij minder piekeren? Praten over praktische en/of emotionele problemen lucht meestal op. Opkroppen kan ervoor zorgen dat je geen uitweg meer ziet en zelfs aan zelfdoding gaat denken. Neem dus iemand in vertrouwen, bijvoorbeeld je huisarts of een goede vriend(in). Praat je liever met iemand die je niet kent? 113 is 24/7 bereikbaar via 0800-0113 (gratis) en onze chat. Want je staat er niet alleen voor.
Veel mensen liggen weleens wakker omdat ze liggen te malen. Maar als het piekeren te lang aanhoudt, kan het je leven gaan beheersen. Sommige mensen raken er zelfs zo in verstrikt dat ze geen andere uitweg meer zien dan zelfdoding. Jaarlijks maken 800.000 mensen een einde aan hun leven. Dat zijn vooral mannen tussen de 40 en 70 jaar.
“Stop met piekeren” is makkelijk gezegd, maar helaas helpt dat meestal niet. Maar wat te doen tegen piekeren? Soms helpt het om jezelf een kwartier per dag toe te staan om te piekeren. Schrijf alles op waar je je zorgen over maakt. Als je de rest van de dag merkt dat je piekert, kun je tegen jezelf zeggen “nu niet – dat komt in het piekerkwartier”. Ook helpt het vaak om met iemand te praten over je gepieker. Bijvoorbeeld met een familielid of een vriend(in). Kies dan wel iemand die goed kan luisteren en je niet veroordeelt. Je huisarts kan je helpen om goede professionele hulp te vinden. Meer tips om te stoppen met piekeren vind je bij MIND.
Minder piekeren is een goed voornemen, maar niet altijd even makkelijk. Te lang en te vaak piekeren kan ervoor zorgen dat je aan zelfdoding gaat denken. Bij 113 helpen we je om minder te piekeren, bijvoorbeeld met online therapie of coaching. Je bereikt ons 24/7 voor hulp via 0800-0113 of onze chat.