Bij een paniekaanval kun je het gevoel hebben dat je doodgaat. Als je vaak paniekaanvallen hebt, kan het zijn dat je gedachten aan zelfdoding krijgt. Blijf daar niet alleen mee rondlopen, maar neem iemand in vertrouwen. Praat bijvoorbeeld met een familielid, vriend(in) of je huisarts. Je kunt ook altijd terecht bij 113. Wij bieden dag en nacht een luisterend oor via onze chat of telefoonnummer 0800-0113. Gratis, vertrouwelijk en zonder wachtlijsten.
Bij een paniekaanval word je plotseling heel bang. Een paniekaanval voelt vaak heel heftig, ook omdat je erdoor overvallen wordt. Bij een paniekaanval ervaar je lichamelijke symptomen, zoals hartkloppingen, duizeligheid, zweten en kortademigheid. Ook kun je bang zijn om gek te worden of dood te gaan. Mensen die vaak een paniekaanval hebben, kunnen daar zoveel last van krijgen dat ze suïcidegedachten krijgen. Jaarlijks plegen ongeveer 800.000 mensen zelfmoord, vooral mannen tussen de 40 en 70 jaar. Maar het hoeft niet zover te komen.
Soms heeft een paniekaanval een oorzaak of trigger die je herkent, maar soms ook niet. Je kunt bijvoorbeeld een paniekaanval krijgen op een plek waar je eerder een nare situatie hebt meegemaakt. Een paniekaanval is vaak zo beangstigend, dat je bang wordt om weer een paniekaanval te krijgen. Als de angst je leven gaat beheersen, heb je een paniekstoornis. Meer informatie en tips over wat te doen bij een paniekaanval vind je bij MIND.
Paniekaanvallen zijn meestal goed te behandelen met psychologische behandeling en/of medicijnen. Je huisarts kan je daarbij helpen. Beheersen de paniekaanvallen jouw leven en overweeg je zelfdoding? Praat daar dan over met iemand die je vertrouwt. Dat lucht vaak op. Je kunt 24/7 terecht bij de hulpverleners van 113 via onze chat of telefoonnummer 0800-0113. Wij bieden ook gratis online therapie of coaching, waarbij je om leert gaan met suïcidegedachten.