Je hebt gezocht op ‘protocol suïcidaliteit’. Ben jij op zoek naar een manier waarop je om moet gaan met iemand in je omgeving die aan zelfmoord denkt? Dan ben je bij 113 Zelfmoordpreventie aan het juiste adres. Je kunt bij ons telefonisch of online overleggen met een van onze psychologen. In een gesprek van ongeveer een half uur bieden we je concrete handvatten in het omgaan met de situatie en de ander. Voor tips om het gesprek aan te gaan met iemand die aan zelfmoord denkt, kun je de VraagMaar app downloaden.
Vermoed jij zelfmoord bij iemand in je omgeving? Houd je vermoedens dan niet voor jezelf maar ga het gesprek aan met de ander. Praten over zelfmoord helpt om suïcide te voorkomen. Vind je dit lastig, of weet je niet goed waar te beginnen? Helemaal niet gek; je bent immers geen professional. Overleg met een van onze psychologen. Zij zijn er voor jou.
Eén op de twee mensen die overlijdt door zelfmoord heeft een maand ervoor de huisarts bezocht. 113 Zelfmoordpreventie heeft een handreiking samengesteld met daarin acties voor suïcidepreventie in de huisartsenpraktijk. Deze handreiking biedt de medewerkers van de huisartsenpraktijk, waaronder de POHs, de assistent en de huisarts zelf, handvatten om suïcidale patiënten te herkennen, met hen in gesprek te gaan en hen op een veilige manier toe te leiden naar de juiste zorg. Je kunt de Handreiking hier downloaden. Tevens kan je hier de triagetool downloaden. In deze triagetool vind je 5 fundamentele vragen die je als huisarts kunt stellen als een patiënt aan zelfmoord denkt.
Lees hier meer over hoe huisartsen om kunnen gaan met patiënten met depressieve en suïcidale gedachten. Heeft jouw vraag over protocol suïcidaliteit spoed en kan het niet wachten tot de volgende werkdag? Bel of chat dan met een van onze ervaren vrijwilligers van de crisishulplijn. Zij zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week te bereiken.