Denk je aan zelfdoding?

We zijn er voor je. 
Je kunt met ons geheel anoniem bellen.

Bel gratis 0800-0113 Chat met ons
Bel of chat met ons
Zoeken

PTSS Symptomen

Een posttraumatische stressstoornis (PTSS) kan ontstaan na een heftige gebeurtenis die enorme gevolgen heeft. PTSS symptomen variëren. Ze kunnen een behoorlijke impact op je hebben. Soms zo erg dat je het leven niet meer ziet zitten. Je kunt er depressief van raken. Of je wordt zo wanhopig dat je gedachten aan zelfdoding krijgt. 

Wat doe je dan? Bij 113 kun je anoniem praten over je zelfmoordgedachten. De hulplijn is 24/7 open. Neem contact op als je suïcidale gedachten hebt. Dat kan via 113 of gratis via 0800-0113. Je kunt ook chatten.

Je kunt ook eerst een zelftest depressie of een zelftest zelfmoordgedachten doen.

PTSS symptomen

PTSS is ingrijpend voor jezelf, maar ook voor je omgeving. Je kunt anders reageren dan normaal. Daar reageert je omgeving dan weer op.

Wat zijn PTSS symptomen?

  • Herbeleven van gebeurtenissen:
    • Denken aan of dromen over de traumatische gebeurtenis(sen). Soms leidt dat tot angstzweet of hartkloppingen.
  • Spanning en onrust:
    • Slechte concentratie. Slecht slapen. Prikkelbaar zijn. Snel en hevig schrikken. Agressie.
  • Vermijdingsgedrag:
    • Dingen of situaties vermijden die aan de traumatische ervaring doen denken.
  • Minder voelen:
    • Minder belangstelling voor anderen. Lagere toekomstverwachtingen. Minder interesse voor hobby’s of activiteiten die je graag uitoefende.

Omgaan met symptomen van PTSS

Herken je bij jezelf symptomen van PTSS? Zoek dan tijdig hulp. Maak een afspraak met de huisarts als je denkt dat je lijdt aan PTSS. Vraag ook steun aan mensen die je vertrouwt. Leg ze uit wat PTSS inhoudt. Dan kunnen ze rekening houden met jouw gedrag. Neem rust bij teveel spanning. Doe dingen die ontspanning geven.

Heb je kinderen? Bespreek dan met je huisarts hoe het in je gezin eraan toegaat. Door de stoornis kun je minder aan. Je raakt sneller geïrriteerd. Daardoor kun je dingen zeggen waar je later spijt van krijgt.

Behandeling van PTSS

Voor PTSS symptomen kun je verschillende vormen van behandeling krijgen. Welke behandeling past het best bij jou? Dat is afhankelijk van wat je hebt meegemaakt en wat je wilt. Het maakt ook uit hoe je bent opgegroeid en of je ook andere klachten hebt zoals depressiviteit. Drie van de mogelijke behandelvormen zijn:

  • Traumagerichte psychotherapie:
    • Een psychotherapeut helpt je bij het verwerken van de traumatische gebeurtenis door deze op te roepen. Je leert hier ontspannen op te reageren. Je ervaart dat je de situatie veilig kan doorstaan. De therapie en verwerking verlopen in fasen. Een schrijfopdracht maakt vaak deel uit van de therapie.
  • EMDR (eye movement desensitization and reprocessing):
    • De therapeut zal vragen aan de gebeurtenis terug te denken, inclusief de bijbehorende beelden, gedachten en gevoelens. Eerst gebeurt dit om meer informatie over de traumatische beleving te verzamelen. Daarna wordt het verwerkingsproces opgestart. De therapeut zal vragen de gebeurtenis opnieuw voor de geest te halen. Maar nu gebeurt dit in combinatie met een afleidende stimulus.
  • Medicatie:
    • Antidepressiva kunnen de therapie ondersteunen. Ze zijn geen vervanging van therapie. Rustgevende middelen zijn minder geschikt bij een posttraumatische stressstoornis. Slik medicijnen daarom alleen in overleg met je behandelend arts.

PTSS en zelfmoord

Bij sommige mensen is er sprake van een combinatie van PTSS en zelfmoord. Naast de PTSS-symptomen heb je ook last van de suïcidale gedachten. Blijf hier niet mee lopen. Zoek professionele hulp. Praat erover. Met de huisarts of met 113. Dit kan anoniem via 113 of gratis via 0800-0113. Je kunt ook chatten. Ook kun je kortdurende online therapie of online coaching volgen om je zelfmoordgedachten onder controle te krijgen. Zoek hulp. Je staat er niet alleen voor.