Een reactieve depressie ontstaat door een ingrijpende gebeurtenis in je leven. De wanhoop die je kunt voelen, kan ervoor zorgen dat je gedachten aan zelfdoding krijgt. Blijf daar niet in je eentje mee rondlopen, maar zoek hulp. Er zijn altijd mensen die je graag willen helpen. De hulpverleners van 113 staan dag en nacht voor je klaar. Je kunt anoniem met ons chatten of bellen als je dat liever wilt. Ons gratis telefoonnummer is 0800-0113.
De DSM-5 is de meest recente versie (uit 2018) van het handboek over psychische ziektes dat artsen en psychologen gebruiken. Een reactieve depressie is in de DSM-5 niet apart genoemd. Het is een van de depressieve stoornissen waarbij je symptomen hebt als somberheid, interesseverlies en niet kunnen genieten. Zoals de naam al aangeeft, ontstaat deze depressie als reactie op een ingrijpende levensgebeurtenis. Bijvoorbeeld een ongeluk of familieproblemen. Na een overlijden spreken artsen over het algemeen niet van een reactieve depressie maar van rouw.
Een geestelijk of lichamelijk trauma kan te veel zijn voor jou om in je eentje te dragen. Daardoor kan een depressie of een posttraumatische stressstoornis (PTSS) ontstaan. Het is dan belangrijk om mensen in vertrouwen te nemen over hoe je je voelt. Misschien heb je een vriend(in) of familielid bij wie je terechtkunt? Ook je huisarts kan je helpen. Bij Gezondheidsplein vind je een symptomenchecker en hulpadressen bij PTSS.
Door een reactieve depressie kun je je leeg en wanhopig voelen. Sommige mensen zien daardoor het leven niet meer zitten. Praten over je gevoelens en suïcidegedachten lucht vaak op en is een eerste stap naar hulp. De hulplijn van 113 is 24/7 gratis bereikbaar. Want je staat er niet alleen voor, al voelt dat nu misschien wel zo.