Denk je aan zelfdoding?

We zijn er voor je. 
Je kunt met ons geheel anoniem bellen of chatten. 

Bel gratis 0800-0113 Chat met ons
Bel of chat met ons
Zoeken

Richtlijn suïcidaal gedrag

Voor professionals in de zorg is een richtlijn suïcidaal gedrag opgesteld. Deze richtlijn heet eigenlijk Multidisciplinaire richtlijn diagnostiek en behandeling van suïcidaal gedrag. De richtlijn geeft professionals handvatten om te bepalen of iemand suïcidaal is en welke behandelmethode daarbij hoort.

Richtlijn suïcidaal gedrag

Wanneer is iemand suïcidaal? Dat is de vraag die je als professional in de zorg tegen kunt komen. In dat geval kan de richtlijn suïcidaal gedrag je informatie geven over wat je kunt doen. Onder suïcidaal gedrag vallen gedachten, handelingen en pogingen die een intentie tot zelfdoding laten zien.

Behandeling volgens de richtlijn

Vermoed jij als professional dat jouw patiënt suïcidaal is?  Dan zal  je erachter proberen te komen of dit ook echt zo is. De reden waarom iemand zelfmoord wil plegen verschilt. Dat geldt ook voor in welke mate iemand niet meer wil leven. In de richtlijn staan onder andere vragen die jij aan een patiënt kunt stellen om deze vragen te beantwoorden. Is er vastgesteld dat iemand suïcidaal is? De richtlijn geeft interventies op korte en lange termijn. En een voorstel tot behandeling.

De opstellers van de richtlijn zijn psychiaters, psychologen, huisartsen en verpleegkundigen. 

De richtlijn is hier in zijn geheel te lezen. Je kunt ook de samenvatting van de richtlijn suïcidaal gedrag downloaden.

Omgaan met suïcidaal gedrag

Ben je geen hulpverlener, maar heb je het idee dat iemand in je omgeving suïcidaal is? Lees dan de Zelfmoordpreventiewijzer van 113. Deze is speciaal ontwikkeld om mensen te helpen die iemand met zelfmoordgedachten willen ondersteunen. Ook al ben je geen professional, je kunt altijd iets doen om de ander te helpen. De Zelfmoordpreventiewijzer is een hulpkaart. Deze wijzer bevat tips over de omgang met iemand die suïcidale gedachten en gevoelens heeft.

Je kunt ook onze gratis online training suïcidepreventie doen. Je leert wat je kunt doen als je vermoedt dat iemand aan zelfmoord denkt. De training duurt ongeveer een uur. De training gaat over:

  • Signaleren
  • Hoe je er over kunt praten
  • Hoe je samen hulp kunt zoeken

Liever een app? Die je altijd kunt raadplegen? Download onze Vraagmaar app.

Overleg met een psycholoog

Wil je liever even overleggen met een van onze psychologen?  Bijvoorbeeld over je plan van aanpak? Dat kan telefonisch, via de Overleg en advieslijn professionals.
 

Iedereen die aan zelfdoding denkt kan terecht bij onze hulplijn. Deze is 24/7 open. Bel naar 113 of gratis naar 0800-0113. Chatten kan ook. Je kunt anoniem blijven. Wij oordelen niet over jouw verhaal.