Denk je aan zelfdoding?

We zijn er voor je. 
Je kunt met ons geheel anoniem bellen.

Bel gratis 0800-0113 Chat met ons
Bel of chat met ons
Zoeken

Schulden bij overlijden

Is één van je naasten overleden en had hij of zij schulden bij overlijden? Dan kan het zijn dat jij die schulden erft. Dat maakt het verlies extra zwaar. Voor sommige mensen zelfs zo zwaar dat zij gedachten aan zelfdoding krijgen. Blijf daar niet in je eentje mee rondlopen, maar praat erover met iemand die je vertrouwt. Bijvoorbeeld je familie of een vriend(in). Of je huisarts. Je kunt ook altijd contact opnemen met 113 als je het niet meer ziet zitten. Je bereikt ons 24/7 via telefoonnummer 0800-0113 of via de chat. Anoniem, gratis en zonder wachtlijsten.

Schulden bij overlijden voorkomen

Financiële problemen zijn een belangrijke reden voor mensen om zelfmoord te plegen. Jaarlijks maken zo’n 800.000 mensen een einde aan hun leven. Vaak gaat het om mannen tussen de 40 en 70 jaar – maar zelfdoding komt voor bij mensen van alle geslachten en leeftijden. Heb jij financiële problemen? Voorkom dan dat ze zo erg worden dat je geen uitweg meer ziet. Meer informatie over schuldhulpverlening en omgaan met schulden bij overlijden vind je bij het Juridisch Loket.

Wat kun je doen bij schulden bij overlijden?

Ben jij erfgenaam en had de overledene schulden bij overlijden? Dan heb je verschillende mogelijkheden. Als je de erfenis zuiver aanvaart, neem je zowel de bezittingen als de schulden over. Je kunt de erfenis ook weigeren. Dan erf je de schulden niet, maar ook geen bezittingen. Je kunt er ook voor kiezen om de erfenis beneficiair te aanvaarden. Je hebt dan 3 maanden de tijd om de erfenis te laten onderzoeken en te beslissen of je die aanvaardt.

Gedachten aan zelfdoding? Praat erover

Veel mensen vinden het lastig om het over hun financiële problemen te hebben, zeker als daar ook suïcidegedachten bij komen. Maar praten lucht vaak op. Ook kunnen andere mensen oplossingen hebben in de omgang met schulden bij overlijden van je naaste waar je zelf nog niet aan had gedacht. Zoek dus hulp bij iemand die je vertrouwt. Wil je liever anoniem praten of chatten? Dan kun je terecht bij de hulplijn van 113.