Je hebt gezocht op Slachtofferrol. Misschien voel je je slachtoffer van de kwade bedoelingen of nalatigheid van iemand anders. Mogelijk heb je te maken gehad met geweld, misbruik of andere pijnlijke ervaringen. Veel mensen reageren op zulke moeilijke en stressvolle situaties door de slachtofferrol aan te nemen. Zit je eenmaal in de slachtofferrol, dan kun je het gevoel krijgen dat de hele wereld tegen je is. Sommige mensen in de slachtofferrol zien het leven daardoor niet meer zitten. Herken je dit en denk je wel eens aan zelfdoding? Bel 0800-0113 of chat eens met ons. Dit kan erg opluchten.
Misschien vraag je je af of jij misschien in de slachtofferrol zit, of iemand in je naaste omgeving. Maar hoe herken je de slachtofferrol? De slachtoffer rol kun je omschrijven als een manier van reageren op moeilijke of pijnlijke gebeurtenissen. Sommige mensen komen al op jonge leeftijd voor het eerst in de slachtofferrol terecht. Bijvoorbeeld omdat ze in hun jeugd te maken krijgen met agressie, misbruik of verwaarlozing. De slachtofferrol is meestal een reactie op stress die door een andere persoon wordt veroorzaakt. Het is mogelijk dat iemand zich daarna met deze rol blijft identificeren. Soms komt het voor dat iemand zich voortdurend in de slachtofferrol bevindt. Dan kan het voelen alsof het leven je steeds maar weer onderuit haalt.
De slachtofferrol gaat gepaard met gevoelens van machteloosheid. Het voelt alsof er steeds nare dingen gebeuren, waar jij niets aan kunt doen. Ook kun je denken dat anderen altijd jou moeten hebben. Misschien denk je dat je altijd pech hebt en dat dit altijd zo zal blijven. Je kunt het gevoel krijgen dat je leven hopeloos is en dat er niets is wat je kunt doen om hier verandering in te brengen. Deze gedachte kan ertoe leiden dat je op een gegeven moment niet meer verder wil leven. Heb je wel eens suïcidegedachten? Dan kan het erg fijn zijn om hier eens met iemand over te praten. Bij 113 kan dat meteen. Bel 0800-0113 of chat nu met een van onze hulpverleners via de hulplijn.