Denk je aan zelfdoding?

We zijn er voor je. 
Je kunt met ons geheel anoniem bellen.

Bel gratis 0800-0113 Chat met ons
Bel of chat met ons
Zoeken

Spijbelen

Als je kind spijbelt kan het zijn dat hij zich somber of angstig voelt. Probeer er in eerste instantie achter te komen waaróm hij zijn lessen mist: is hij niet gelukkig op school of zorgt de thuissituatie ervoor dat hij niet in de klas verschijnt?

Is je kind somber, angstig of depressief en vermoed je gedachten aan zelfmoord? Spreek hier dan over, en ga samen op zoek naar de juiste vorm van professionele hulp. Praat je liever met een onbekende over zelfmoordgedachten? Dan kun je terecht bij een van de behandelaren van 113 via de overleg- en advieslijn. Nu hulp nodig? Bel 0800-0113 of chat met ons.

Spijbelen gevolgen

De negatieve gevolgen van spijbelen liegen er niet om. Spijbelaars halen lagere cijfers en zijn minder gemotiveerd om hun huiswerk te maken. Sommige spijbelaars verlaten school vroegtijdig of maken een eind aan hun opleiding voordat ze een diploma op zak hebben. Probeer er als ouder achter te komen waar de behoefte tot spijbelen vandaan komt. Maak je je veel zorgen en heb je het idee dat je niet tot je kind kunt doordringen? Roep dan de hulp in van professionals. Praat met leerkrachten op school en/of jullie huisarts.

Waarom spijbelen leerlingen

De reden dat iemand spijbelt verschilt van persoon tot persoon. Wat er ook aan de hand is, het is belangrijk om met elkaar in gesprek te gaan en te blijven. Zeker als er gevoelens van angst en depressie spelen is het belangrijk om vinger aan de pols te houden; zijn er zelfmoordgedachten in het spel? Dan is professionele hulp noodzakelijk. Maak hiervoor een afspraak met de huisarts of overleg eens met een van onze behandelaren. Zij bieden een luisterend ook en denken met je mee.

Spijbelen tips

Spijbelt jouw kind en weet je niet meer wat je moet doen? Blijf in ieder geval in gesprek met elkaar en zoek zo nodig (professionele) begeleiding. Vermoed je gedachten over suïcide is het belangrijk om zo snel mogelijk hulp te zoeken: je hoeft het niet alleen te doen. Maak een afspraak bij de huisarts voor een doorverwijzing of bel met een professional van 113. Praten helpt.

De overleg- en advieslijn is open op werkdagen tussen 10.00 en 16.00 en bereikbaar via telefoonnummer 020-3113888.