Denk je aan zelfdoding?

We zijn er voor je. 
Je kunt met ons geheel anoniem bellen.

Bel gratis 0800-0113 Chat met ons
Bel of chat met ons
Zoeken

Verwaarloosd

Ben je verwaarloosd? Dat is ontzettend verdrietig. Als je als kind nauwelijks warmte en aandacht kreeg, ben je emotioneel verwaarloosd. Onder emotionele verwaarlozing verstaan we onder andere als ouders geen interesse tonen in het leven van het kind, in de verhalen van het kind of wanneer ze het kind geen liefde geven door ze bijvoorbeeld te knuffelen. Dit kan op latere leeftijd een grote impact hebben op het leven van het kind. 

Ben jij verwaarloosd en heb je zo'n last van je problemen dat je soms denkt aan zelfmoord? Dat kan te maken hebben met een laag zelfbeeld dat je hebt ontwikkeld. Er zijn ook andere oplossingen dan zelfmoord. Een van onze hulpverleners kijkt graag met je mee. Bel naar 113 of gratis naar 0800-0113 of chat via de button rechts bovenaan de pagina. 

Misschien kijk je liever eerst wat je zelf kunt doen? Kijk dan op onze pagina Zelfhulp.

Verwaarloosd

Ben je verwaarloosd? Een verwaarlozing is ontzettend verdrietig. Toch krijgen in Nederland veel mensen met verwaarlozing te maken. In 2010 kregen ruim 118.000 kinderen te maken met een vorm van kindermishandeling. Verwaarlozing is ook een vorm van kindermishandeling. Omdat het vaak lastig is vast te stellen, ontbreken recentere cijfers. In geen enkel gezin is het altijd koek en ei. Er is overal weleens ruzie of kinderen krijgen in ieder gezin weleens straf. Bij verwaarlozing gaat het nog een stap verder. De ouder schenkt geen aandacht aan het kind. 

Fysieke verwaarlozing

Bij fysieke verwaarlozing schenkt de ouder geen aandacht aan de behoefte van het kind. Bijvoorbeeld door het kind niet op tijd te wassen of het kind te eten en te drinken te geven. Dit kan zorgen voor ziektes en ondervoeding. 

Emotionele verwaarlozing

Bij emotionele verwaarlozing krijgt het kind niet de aandacht die het verdient. Het krijgt bijvoorbeeld nooit of bijna nooit een knuffel of kus van de ouder. Ook toont de ouder geen interesse in het leven van het kind. Wanneer het kind om aandacht of liefde vraagt wordt het kind genegeerd of krijgt het een gemene opmerking terug. Dit kan een kind ernstig beschadigen en een laag zelfbeeld opleveren. Dit zorgt voor een onveilig gevoel. Ook op latere leeftijd krijgt deze persoon veel last krijgen van de verwaarlozing. Het kan dan moeilijk zijn om zichzelf de liefde te gunnen die hij/zij verdient of om zelf liefde te uiten naar iemand van wie hij/zij houdt. 

Gedachten aan zelfdoding

Ben jij zelf verwaarloosd en herken jij jezelf in dit verhaal? Dan kan het zomaar zo zijn dat je denkt aan zelfdoding. Misschien voelt het alsof niemand van je houdt, alsof je ongewenst bent in iedere ruimte. Toch zijn er ook andere oplossingen dan alleen zelfdoding. Misschien durf je het aan om er met iemand die je kent over te praten. Als dit niet het geval is dan kun je altijd anoniem bellen of chatten met 113. De gevoelens van wanhoop, machteloosheid en uitzichtloosheid die vaak gepaard  gaan met een laag zelfbeeld kunnen ertoe lijden dat  zelfmoord een oplossing lijkt.

Heb je iemand in je omgeving waarover je je zorgen maakt? Download dan de zelfmoordpreventiewijzer. Kamp je zelf met gedachten aan zelfmoord? Neem dan contact op met ons, via de hulplijn of met een van onze psychologen.