Jeugdzorg kan een kind of jongere (tijdelijk) uit huis plaatsen, bijvoorbeeld bij ernstige mishandeling of verwaarlozing. Dit beslist een kinderrechter. Ongeacht of de ouders het daarmee eens zijn.
Dit kan een ontzettende klap zijn voor jou als ouder. Ben je als ouder in een negatieve spiraal terecht gekomen en weet je niet meer hoe je eruit komt of hoe de toekomst eruit zal zien? Neem dan contact op met een van de hulpverleners van onze hulplijn. Je kunt chatten of bellen naar 0800-0113. Praten kan helpen je emoties te begrijpen en onder controle te krijgen.
Wanneer mogen ze je kind afpakken? Een kind wordt pas weggehaald door Jeugdzorg, als de kinderrechter daartoe beslist heeft. Er bestaat een Richtlijn Uithuisplaatsing die gaat over kinderen of jongeren die gedwongen of vrijwillig uit huis worden geplaatst. Hoe je als ouder omgaat met deze uithuisplaatsing verschilt van persoon tot persoon. Kamp je met angsten of depressieve gedachten? Doe dan een van de 113 zelftesten. Door middel van deze test kom je er in 5 minuten achter hoe serieus je klachten zijn en welke vorm van professionele hulp je kunt inschakelen.
Wil je aan jezelf werken en je leven aanpakken? Maak dan een afspraak bij je huisarts. Deze luistert naar je problemen en kan je doorverwijzen naar een psycholoog om mee te praten en te helpen zoeken naar een oplossing. Zit je zo vast dat je geen uitweg meer ziet of het leven niet meer de moeite waard vindt? Neem dan contact op met ons. Wij werken telefonisch en online: je kunt via de telefoon (0800-0113) of chat met een hulpverlener van de hulplijn praten. Als je wat vaker wilt praten met een vaste behandelaar, meld je dan aan voor online therapie of online coaching. De sessie gaan via chat, telefoon of e-mail. Je kiest zelf wat je prettig vindt.
Ben je bang dat er in je omgeving een kind door Jeugdzorg zal worden weggenomen bij zijn gezin? Ga dan in gesprek met de desbetreffende ouders en zoek eventueel samen naar professionele hulp. Vermoed je kindermisbruik? Deel je vermoedens dan met Veilig Thuis, het advies- en meldpunt voor kindermishandeling.
De zin ‘je kind afpakken’ klinkt heel heftig. En we begrijpen dat deze emotie op deze manier door ouders gevoeld wordt. Daarom hebben we dit ook zo opgeschreven. Wij gaan verder niet over de werkwijze van jeugdbeschermingsorganisaties.
Wil je meer weten over uithuisplaatsing, bekijk dan de website van Richtlijnen jeugdhulp en jeugdbescherming.
Voel je je wanhopig en weet je niet meer wat je moet doen? Voelt de dood als een uitweg? Praat met een van onze hulpverleners van de hulplijn over je gedachten aan zelfdoding. Je kunt (anoniem) chatten of bellen naar 0800-0113. De hulplijn is dag en nacht open.