Denk je aan zelfdoding?

We zijn er voor je. 
Je kunt met ons geheel anoniem bellen.

Bel gratis 0800-0113 Chat met ons
Bel of chat met ons
Zoeken

Zelfbeschadiging test

Als jij zoekt naar een zelfbeschadiging test, dan voel je waarschijnlijk rot. Misschien heb je pijn, verdriet of ben je woedend of wanhopig. Misschien snij je jezelf of doe je jezelf op een andere manier pijn. Een zelfbeschadiging test kan je wellicht advies geven wat je het beste kunt doen. Je kunt deze zelftest doen op de website van autismedigitaal.

Je bent niet alleen. Lees onderstaande ervaringsverhalen van mensen die zichzelf beschadigden:

Op de website van Stichting Zelfbeschadiging vind je heel veel informatie, een forum, lotgenotenbijeenkomsten, tips, een podcast en meer.

Zelfbeschadiging

Zelfbeschadiging wordt ook wel automutilatie of zelfverminking genoemd. Opzettelijke zelfbeschadiging is gedrag met niet-dodelijke afloop dat iemand opzettelijk uitvoert, waarmee de persoon verwacht zichzelf lichamelijk te beschadigen, of waarbij de persoon van een bepaalde stof meer inneemt dan wat algemeen als therapeutisch wordt beschouwd (De Wilde, 2005).

Ik las erover op sociale media en dacht dat het mij misschien ook wel kon helpen. Steeds vaker voelde ik me slecht, eenzaam. Ik wist echt niet wat ik met mijn gevoelens moest doen. Het voelde als een gevangenis. Eenmaal begonnen met zelfbeschadiging voelde dat ergens wel helpend, maar tegelijkertijd voelde ik me nog gekker en eenzamer. Wie doet zichzelf nou moedwillig pijn?

Zelfdoding

Voel je je zo slecht dat je ook weleens gedachten aan zelfdoding hebt? Praat erover. Het is moeilijk om te praten over gedachten aan de dood, maar probeer het toch. Het kan wat rust geven en voor andere perspectieven zorgen.

Praat met iemand uit je omgeving of met je huisarts. Je kunt ook bij 113 terecht. Wij zijn er voor je. Bel 0800-0113 of chat met de hulplijn. Het is anoniem en gratis. Je kunt ook eerst een zelftest zelfmoordgedachten doen. je krijgt dan direct een advies op je scherm.

Stoppen met zelfbeschadiging

Op een bepaald moment in je leven dacht je dat het je zou helpen om jezelf te beschadigen. Of misschien was het wel een manier om je boosheid op jezelf te uiten. Wat de reden ook mag zijn, het is geen gezonde manier om om te gaan met emoties. Het is een manier die je op termijn enkel verder van een gelukkig en gezond leven brengt. Jezelf beschadigen zorgt op den duur voor een negatiever zelfbeeld en brengt je lichaam (blijvende) schade toe. 

Hoe eerder je stopt met jezelf beschadigen, hoe beter. Dit beperkt de schade aan je lichaam en in je hoofd. Het stoppen met zelfbeschadiging kan erg lastig zijn. Het is een gewoonte geworden en een snelle manier om te ontladen of jezelf af te leiden. Iedere andere, gezondere methode om dit te doen voelt waarschijnlijk minder effectief. Toch zal je voor die andere methodes moeten gaan kiezen zodat je op termijn zult merken dat deze wél veel fijner en effectiever zijn.

In het begin dacht ik er nooit vanaf te komen. Het lukte me dan een week om mijzelf geen pijn te doen, maar dan gebeurde er iets waardoor ik niet wist waar ik met mijn emoties heen moest. Afleiding zoeken of iemand appen, lukte in het begin nog niet. Stiekem wilde ik dat ook niet, omdat ik het gewoon snel zelf op wilde lossen. Het was echt een soort verslaving geworden.

Er zijn veel dingen die je kunt doen als je wilt stoppen met zelfbeschadiging. De belangrijkste is misschien wel: doe het niet alleen. Juist door 'jouw geheim' bespreekbaar te maken, zal je ook minder alleen staan en als je extra steun ervaren en redenen om ermee te stoppen. Samen kunnen je ook onderzoeken waar de gedachten om jezelf pijn te doen uit voortkomen.

Wat je zelf bijvoorbeeld kunt doen is een soort veiligheidsplan maken. Hier vind je een veiligheidsplan. Hierin zet je wat de signalen zijn dat het niet zo goed met gaat en dat je weet van jezelf dat de drang om jezelf te beschadigen toeneemt. Je zet daar ook in wie je kunt bellen als het wat minder goed gaat. Mensen die je vertrouwt en waartegen je durft te zeggen dat het niet zo goed met je gaat en dat je voelt dat je jezelf pijn wilt doen. Schrijf daar ook in wat je als alternatief kunt doen. 

Je kunt ook een uitgebreide alternatieven lijst voor jezelf opstellen. Je vindt online veel van dit soort lijsten. Bijvoorbeeld op de website van de Stichting Zelfbeschadiging. Maak er eentje die bij jou past.

Je bent niet raar, gek of slecht als je jezelf beschadigt. Het is een uiting van psychische pijn. Praat erover. Jezelf beschadigen is nooit een oplossing voor je problemen, voor je pijn. Je kunt ervan afkomen. 

Zelfbeschadiging in de media

Er nu op terugkijkend kan ik mezelf nauwelijks meer voorstellen dat ik mijzelf, mijn gezonde lijf, zo'n schade heb toegebracht. Ik vind het soms nog wel lastig om de littekens te zien. Ze herinneren me aan die nare tijd. Tegelijkertijd ben ik ook trots, omdat het me gelukt is ermee te stoppen. Blij omdat ik nu veel meer zorg heb voor mijn lichaam en veel krachtiger in het leven sta.

Denk je aan zelfdoding? Neem 24/7 anoniem en gratis contact op met 0800-0113 of chat op 113.nl. Wil je meer weten en lezen over zelfbeschadiging? Ga dan naar de website van de Stichting Zelfbeschadiging.