Denk je aan zelfdoding?

We zijn er voor je. 
Je kunt met ons geheel anoniem bellen of chatten.

Bel gratis 0800-0113 Chat met ons Teletolk
Bel of chat met ons
Zoeken

Lees over de verschillende onderzoeken

113 speelt een belangrijke rol in onderzoeken naar suïcidepreventie in de zorg. Hierbij denk je al snel aan de GGZ, maar ook bij huisartsen of ziekenhuizen wordt onderzoek uitgevoerd. In de hele zorgketen kunnen we van onderzoek leren hoe we suïcidepreventie kunnen verbeteren.

SUPRANET GGZ

113 heeft een aantal jaar onderzoek gedaan naar een netwerk van ggz-instellingen om het aantal zelfdodingen te verminderen.

De instellingen registreerden verschillende gegevens, en op basis van deze data werd feedback teruggekoppeld om verbeterplannen op te stellen. Inmiddels is dit onderzoek afgerond, en is SUPRANET GGZ een zelfstandige stichting. Ggz-instellingen kunnen zich bij het netwerk aansluiten als ze samen willen werken aan het verbeteren van suïcidepreventie.

Naar publicatie over het onderzoek naar SUPRANET GGZ.
 

Toolkit Suïcidepreventie

113 Zelfmoordpreventie heeft samen met experts de Toolkit Suïcidepreventie ontwikkeld voor GGZ-professionals. De online Toolkit Suïcidepreventie biedt hulpverleners praktische ondersteuning bij het herkennen en behandelen van cliënten met suïcidaliteit.

In een pilotonderzoek is gekeken naar de implementatie en de gebruiksvriendelijkheid van de Toolkit. Op basis van deze inzichten is de Toolkit doorontwikkeld, en zijn verschillende materialen gemaakt die instellingen kunnen gebruiken wanneer zij de Toolkit willen implementeren.
Klik hier voor meer informatie over de Toolkit.
 

SAS GGZ

In het project 'de Systematische Aanpak Suïcidepreventie in de GGZ (SAS GGZ)' doet 113 onderzoek naar de implementatie van de richtlijn in vijf ggz-instellingen.

Onder begeleiding van een projectgroep met verschillende experts werken zij aan het verbeteren van de signalering, diagnostiek, behandeling en verslaglegging van suïcidaliteit. De inzichten die in dit onderzoek worden opgedaan, worden gebundeld zodat andere instellingen zelf aan de slag kunnen met suïcidepreventie op dezelfde manier.

Naar de website. 

Onderzoek onder huisartsen

113 heeft verschillende onderzoeken onder huisartsen uitgevoerd. Zo hebben we inzichtelijk gemaakt wie er vlak voor overlijden bij de huisarts komt en wanneer huisartsen vragen naar suïcidaliteit.

Zo weten we dat één op de twee mensen die overlijdt door zelfdoding een maand ervoor de huisarts heeft bezocht. Tijdens dat laatste consult werd bij 1 op de 3 mensen het risico op suïcide herkend. Concrete handvatten voor huisartsen heeft 113 gebundeld in een handreiking voor huisartspraktijken.

De effectiviteit van psychotherapie

Samen met de Vrije Universiteit Amsterdam onderhoudt 113 een database met onderzoek naar de effectiviteit van verschillende psychotherapeutische behandelingen.

Met deze database aan studies kunnen meta-analyses worden uitgevoerd om te onderzoeken welke behandelingen werken, welke factoren een rol spelen in de effectiviteit van behandeling, en wat het beste werkt voor wie. Zo weten we onder andere dat zowel interventies die zich direct richten op de suïcidaliteit, als interventies die kijken naar achterliggende problematiek zoals een depressie, gedachten en pogingen kunnen verminderen.

Lees hier over deze publicatie.

Onderzoek in ziekenhuizen

Eén van de onderdelen van de aandacht voor suïcidepreventie in het ziekenhuis, is de 113 SPICE-vragenlijst voor zorgprofessionals. In dit online vragenlijstonderzoek kijken we naar de kennis, vaardigheden, en het naleven van de richtlijn van medewerkers in ziekenhuizen.

Wanneer een ziekenhuis kiest om hieraan deel te nemen, verwerkt 113 de resultaten in een rapportage. Op basis hiervan kan het ziekenhuis een plan van aanpak opstellen. De resultaten van de deelnemende ziekenhuizen worden anoniem gebundeld en voor verder onderzoek gebruikt.

Jeugddomein

Suïcidaliteit komt vaak voor in de jeugdzorg. Om hier beter grip op te krijgen, heeft 113 samen met verschillende experts, ervaringsdeskundigen en ouders onderzoek gedaan naar indicatoren die gemonitord zouden moeten worden.

Hiermee kan de kwaliteit van zorg van jongeren die kampen met suïcidaliteit in kaart gebracht worden.

Lees hier de publicatie.

Vorige
Volgende