Denk je aan zelfdoding?

We zijn er voor je. 
Je kunt met ons geheel anoniem bellen of chatten. 

Bel gratis 0800-0113 Chat met ons
Bel of chat met ons
Zoeken

Gemeenten

Stappen
  1. Beperk Toegang tot Dodelijke Middelen
  2. Publiekscampagne
  3. Professionals opleiden, bijscholen en toerusten
  4. Benader risicogroepen actief
  5. Netwerkbrede Samenwerking 

5. Netwerkbrede Samenwerking 

Identificeer de belangrijke schakels in het signaleren van suïcidaliteit. De         huisartsenpraktijk, maar ook onderwijsinstellingen, GGD en de GGZ spelen vaak een grote rol. Daarom zet het actienetwerk zich in op versterking van suïcidepreventie binnen deze instellingen.  Organiseer de samenwerking door daadwerkelijk ‘samen te werken’. Houdt regelmatig themabijeenkomst, kennisoverdracht, periodieke afstemming en uitwisseling van ervaringen.  
 
Verder maken alle partners afspraken over signaleren, bespreken, diagnosticeren, adequaat behandelen van suïcidaal gedrag, doorverwijzing en intercollegiaal overleg.   
Door met de netwerkpartners goed af te stemmen wie wat wanneer doet komen de schakelmomenten in beeld. Wanneer die specifieke momenten scherp zijn, kunnen daar afspraken over gemaakt worden wat leidt tot heldere en warme overdracht. Continuïteit van zorg is van groot belang bij het voorkomen van suïcide.  

 
Naast de praktijkondersteuner GGZ of schoolcounselor zijn het wijkteam, het ziekenhuis, NS, Prorail, partners in het sociaal domein en de crisisdienst van de GGZ belangrijke partners. Organiseer samen met deze partners netwerk- en themabijeenkomsten om de samenwerking te verdiepen en te versterken. Misschien bestaan deze ‘overlegtafels’ al voor andere onderwerpen? Zoals een bestaand vast schakelpartners-overleg. Sluit hier dan op aan in plaats van nieuwe overleggen te creëren. Zorg dan dat suïcidepreventie een eigen agenda blijft houden.