Denk je aan zelfdoding?

We zijn er voor je. 
Je kunt met ons geheel anoniem bellen of chatten. 

Bel gratis 0800-0113 Chat met ons
Bel of chat met ons
Zoeken

Gemeenten

Wet Integrale Suïcidepreventie

De toevoeging van de Wet Integrale Suïcidepreventie aan de Wet Publieke Gezondheid (PG) zorgt ervoor dat suïcidepreventie een vaste, structurele plek krijgt binnen het gezondheidsbeleid. In de wet worden interventies op drie verschillende niveaus vastgelegd: op landelijk, lokaal en individueel niveau.

  • Landelijk beleid: vastgesteld door de Minister van VWS, in overleg met andere ministeries die het aangaat.
  • Gemeentelijk beleid: gemeenten hebben de taak om lokaal suïcidepreventiebeleid te ontwikkelen en te implementeren.
  • Individuele hulpverlening: wettelijke grondslag onder de beschikbaarheid van een gratis en anonieme hulplijn die 24/7 beschikbaar is.

Op lokaal niveau betekent dit dat gemeenten nu de taak hebben om gerichte acties en plannen te ontwikkelen om suïcides te voorkomen. Dit is een mooie kans om een effectief suïcidepreventiebeleid op te zetten in jouw regio of gemeente. Maar welke acties zijn het meest effectief? En hoe begin je?

Allereerst is suïcide een complex probleem, waarbij geen enkele op zichzelf staande interventie heeft geleid tot afname van het aantal gevallen. Preventiemaatregelen kunnen op universeel niveau worden ingezet, om een hele gemeenschap te bereiken, op selectief niveau om risicogroepen te bereiken, en op indicatief niveau om mensen die daadwerkelijk suïcidaal gedrag laten zien of hier mee te maken hebben gehad te bereiken. Het inzetten van meerdere interventies op de verschillende niveaus leidt wél tot resultaat, zoals is aangetoond in het onderzoek naar regionale suïcidepreventie in Neurenberg. Duitsland (Nuremberg Alliance against Depression (NAAD) (1)). Het voorkomen van suïcides vraagt dus om een aanpak die op verschillende niveaus wordt ingezet.

1. Hegerl U, Rummel-Kluge C, Värnik A, Arensman E, Koburger N. Alliances against depression  – a community based approach to target depression and to prevent suicidal behaviour. Neurosci Biobehav Rev. 2013;37:2404–9.