Denk je aan zelfdoding?

We zijn er voor je. 
Je kunt met ons geheel anoniem bellen.

Bel gratis 0800-0113 Chat met ons
Bel of chat met ons
Zoeken

Gender

Gender. Wat is het precies? Zijn er verschillende genders? Hoeveel dan? Allemaal vragen die je bezig kunnen houden. Vooral als je zelf worstelt met je eigen identiteit. Op het eerste gezicht lijkt het alsof de wereld is verdeeld in slechts mannen en vrouwen. En dat er ook maar twee rollen zijn; mannelijk of vrouwelijk. De realiteit is dat daar van alles tussenzit. 

Ben jij op zoek naar jouw genderidentiteit? Dat kan voor verwarring en stress zorgen. Zeker als je omgeving er niet goed op reageert. Word je er depressief en wanhopig van? Denk je wel eens dat er geen uitweg meer is? En dat dood een oplossing is? Praat hier dan over, zoek hulp. Je kunt altijd bij ons terecht voor een (anoniem) gesprek.

Wat is gender

Gender is de culturele invulling van de rollen van de man en de vrouw. Het gaat dus niet om de fysieke, biologische eigenschappen; dat is sekse. Overigens is er ook qua sekse meer dan slechts man en vrouw. Dat noemen we een intersekse conditie, waarbij biologisch gezien iemand niet man of vrouw is. Er wordt ook wel gesproken van 5 typen sekse, of nog veel meer. 1 op de 100 kinderen wordt niet als man of vrouw geboren, maar bevindt zich op de schaal daartussen.

Hoe een man of een vrouw zich qua gender zou moeten gedragen verschilt dus per (sub)cultuur. Maar net als bij sekse, zijn er veel verschillende genders. Het is meer een spectrum met allerlei tussenvormen dan een tweedeling.

Genders

Hoeveel genders er bestaan is dus eigenlijk een vraag die niet is te beantwoorden. Soms is er sprake van een geaccepteerde andere gendervorm. Zo kent India de gendervorm hijra. Hijra’s zien er vrouwelijk uit en zijn biologische gezien mannen of personen met een intersekse-conditie. In Nederland kennen we bijvoorbeeld transgender en cisgender

Genderidentiteit

Je genderidentiteit is de genderrol waarin jij je thuisvoelt. Misschien is je sekse man en voel je je heel mannelijk (gender) of juist heel vrouwelijk. Misschien verschilt dat per dag. 

Gender is opgebouwd uit drie aspecten: Sekse, genderidentiteit en genderexpressie. Waar genderidentiteit zich vooral intern bij jezelf afspeelt, is genderexpressie wat de omgeving van jou ziet. Dus je kunt je heel vrouwelijk voelen (genderidentiteit) maar naar de buitenwereld toch mannelijk gedragen (genderexpressie).

Worstel jij met jouw genderidentiteit? Geeft het je stress, angst, kopzorgen? Het kan helpen om hier over te praten. Dat geeft wat ruimte in je hoofd. Mocht je er zoveel last van hebben dat je wel eens aan zelfdoding denkt, ook dan is het goed om deze gedachten te delen. Blijf er niet alleen mee rondlopen. Praat met een bekende of de huisarts. Ga je liever een keer in gesprek met iemand die jou niet kent? Je kunt dag en nacht bellen (0800-0113) en chatten met onze hulplijn.