Denk je aan zelfdoding?

We zijn er voor je. 
Je kunt met ons geheel anoniem bellen of chatten. 

Bel gratis 0800-0113 Chat met ons
Bel of chat met ons
Zoeken

Genderqueer

Zoek je op genderqueer omdat je worstelt met je genderidentiteit? Geeft je dat stress en spanning? Misschien zelfs zo erg dat je er wanhopig van wordt. En soms denkt aan de dood als oplossing?  Probeer hier over te praten. Zoek hulp. Wij zijn er 24/7 voor een anoniem gesprek via de telefoon (113 of gratis 0800-0113) of chat.

Wat is genderqueer

Genderqueer is een overkoepelende term voor een genderidentiteit die niet puur mannelijk of vrouwelijk is. Dus als je jezelf niet ziet als man of vrouw, maar een andere genderidentiteit hebt. Gender gaat niet over fysieke en biologische kenmerken van man- of vrouwzijn maar over de culturele invulling van die rollen. Die invulling verschilt per land, gebied en vaak zelfs per subcultuur. In de ene (sub)cultuur zijn de heersende ideeën over hoe een man en een vrouw er uit moeten zien, wat hun rol is in de samenleving en hoe ze zich moeten gedragen vaak heel verschillend.

Genderqueer betekenis

Genderqueer is een identiteit rondom de term "queer". Queer zijn betekent dat je je niet kunt identificeren met de geldende heteroseksuele of homoseksuele normen. Deze normen beperken je in feit tot hokjes waar je niet in wilt. 

Genderqueer vs genderfluid

Genderqueer vs genderfluid; wat is nou het verschil? Deels komen de termen met elkaar overeen. De verschillen zijn:

  • Genderqueer wordt meestal gebruikt om je seksuele voorkeur te duiden. Maar het kan ook gebruikt worden om aan te geven dat je non binair bent. Non binair betekent dat je je geen man of vrouw voelt.
  • Genderfluid is een genderidentiteit die kan variëren in tijd. Je hebt niet het gevoel dat 1 specifiek gender altijd bij je past. Je voelt je de ene dag wat mannelijker of vrouwelijker dan de ander. Conform de heersende norm van wat mannelijk of vrouwelijk überhaupt is.

Worstel jij met je genderindentiteit? Het kan heel verwarrend zijn als je nog niet helder hebt hoe het voor jou precies zit. Soms reageert de omgeving er niet goed op, als je niet in de ouderwetse hokjes past. Probeer er met iemand over te praten. Zoek hulp. Er wordt misschien niet veel over gepraat, maar er zijn veel mensen die met dezelfde problemen worstelen.

Waar ook een taboe op rust is praten over gedachten aan de dood. Toch komt ook dat vaker voor dan je misschien denkt. Word jij soms wanhopig van je zoektocht en heb je wel eens het idee dat je er nooit uit gaat komen? Praten over gedachten aan zelfdoding kan opluchten. Als je een keer (anoniem) je verhaal wilt doen; bij ons ben je altijd welkom. Wij oordelen niet. Je kunt ons bellen op 113 of gratis op 0800-0113. Of met ons chatten.