Denk je aan zelfdoding?

We zijn er voor je. 
Je kunt met ons geheel anoniem bellen of chatten.

Bel gratis 0800-0113 Chat met ons Teletolk
Bel of chat met ons
Zoeken

Ziekenhuizen

Ziekenhuizen hebben een belangrijke rol in het voorkomen van zelfdoding. Ieder jaar vinden er 15.500 bezoeken plaats aan de spoedeisende hulp (SEH) in Nederland vanwege zelf toegebracht letsel. Dat zijn ruim 40 mensen per dag. Bij 75% procent van de bezoeken gaat het om een poging tot zelfdoding. In de overige gevallen gaat het om zelfbeschadiging. (VeiligheidNL, 2020) Meer dan 40% van alle mensen die voor een poging tot zelfdoding op de SEH terecht komt, doet binnen 10 jaar minstens nog één poging. 10% komt in diezelfde periode door zelfdoding om het leven. (Kerkhof, 2010) Veel verschillende afdelingen krijgen te maken met suïcidale patiënten. Je kunt daarbij denken aan de ambulancedienst, huisartsenpost, spoedeisende hulp, intensive care- en verpleegafdelingen.

Grafiek seh

Voor zorgprofessionals kan het zwaar zijn om voor suïcidale patiënten te zorgen. Ze vinden het vaak lastig om over suïcidale gedachten te praten. Dit komt omdat ze bang zijn iets verkeerds te zeggen of zich onzeker voelen over hun vaardigheden. Dit speelt vooral bij patiënten die vaker terugkomen. Bovendien zijn mensen na een suïcidepoging niet altijd helder of meewerkend. Dit maakt de zorg extra uitdagend en verhoogt de mentale druk op zorgprofessionals (Lyra et al., 2021; Shao et al., 2021).

Vrouwelijke patiënt in bed krijgt een rode map van een vrouwelijke ziekenhuismedewerker.

Het is belangrijk dat suïcidale patiënten goed behandeld worden, omdat het risico op een nieuwe poging groot is na ontslag. Het is daarom belangrijk dat er aandacht wordt besteed aan suïcidepreventie in het ziekenhuis. Om deze reden is het 113 Netwerk Ziekenhuizen opgericht.

Lees hier meer over het 113 Netwerk Ziekenhuizen

Qualicor & Joint Commission International (JCI)

Qualicor en Joint Commission International (JCI) zijn twee systemen die ziekenhuizen gebruiken om te controleren of zij aan bepaalde kwaliteitsnormen voldoen. Deze accreditatiesystemen worden regelmatig toegepast in Nederlandse ziekenhuizen. Sinds 2019 is er binnen beide systemen extra aandacht voor suïcidepreventie. Dit betekent dat ziekenhuizen steeds meer maatregelen moeten nemen om zelfdoding te voorkomen.

  • Qualicor (voorheen NIAZ): Qualicor kijkt naar de kwaliteit van zorg in ziekenhuizen en sinds 2019 is suïcidepreventie een belangrijk aandachtspunt in de eisen voor ziekenhuizen.
  • JCI: Bij JCI is er een specifieke richtlijn voor suïcidepreventie (VIR). Deze richtlijn vraagt van ziekenhuizen dat ze beleid hebben voor het omgaan met suïcidale patiënten op de SEH, zodat zij de juiste zorg kunnen bieden.

Beide systemen zorgen ervoor dat suïcidepreventie meer aandacht krijgt in ziekenhuizen, wat helpt bij het verbeteren van de zorg voor suïcidale patiënten.

Mythes ontkracht

Er bestaan veel misverstanden in de zorg over het voeren van een gesprek met suïcidale patiënten.