Denk je aan zelfdoding?

We zijn er voor je. 
Je kunt met ons geheel anoniem bellen of chatten.

Bel gratis 0800-0113 Chat met ons Teletolk
Bel of chat met ons
Zoeken
Welke kosten zijn verbonden aan het lidmaatschap 113 Netwerk Ziekenhuizen?

Een lidmaatschap aan het 113 Netwerk Ziekenhuizen kost geen geld. Deelname vraagt wel tijd en inzet van professionals, maar het lidmaatschap is zo opgezet dat het ziekenhuis de regie houdt over het gebruik van deze tijd en inzet. 113 coördineert het netwerk en biedt de mogelijkheid om gebruik te maken van haar kennis en expertise.

Noot: de Landelijke Agenda Suicidepreventie, waar het 113 Netwerk Ziekenhuizen deel van uitmaakt, loopt tot eind 2025. Voor afloop van deze agenda onderzoeken we mogelijkheden rond borging van het netwerk in de ziekenhuiswereld.
 

Hoe kan een ziekenhuis aansluiten bij het 113 Netwerk Ziekenhuizen?

Overweeg je deelname aan het 113 Netwerk Ziekenhuizen? Of heb je behoefte aan meer informatie over het 113 Netwerk Ziekenhuizen? Dan kun je contact opnemen via het contactformulier. 

Deelnemende ziekenhuizen onderschrijven de doelstellingen van de doelstellingen van een 113 Netwerk Ziekenhuis door middel van het ondertekenen van een intentieverklaring. Dit wordt gedaan door (een lid van) de Raad van Bestuur. Hiermee gaat het ziekenhuis een traject aan van minimaal twee jaar. In deze tijd zal het ziekenhuis zich inspannen voor verbeteringen die planmatig worden uitgevoerd op verschillende afdelingen in het ziekenhuis.
 

Welke stappen zet ik als een 113 Netwerk Ziekenhuis?

Deze 10 stappen kan een 113 Netwerk Ziekenhuis in wisselende volgorde zetten: 

  1. Vorm een werkgroep suïcidepreventie 
     
  2. Geef één hoofdcontactpersoon door aan 113   
     
  3. Onderteken een intentieverklaring door de Raad van Bestuur  
     
  4. Woon een 113 netwerkbijeenkomst bij. Deze vinden twee keer per jaar plaats.  
     
  5. Zet een 113 SPICE-onderzoek uit en onderzoek de kennis, vaardigheden en zelfvertrouwen rond de uitvoering van suïcidepreventie. Lees hier meer over het onderzoek.
     
  6. Maak op basis van de uitkomsten een plan van aanpak en voer dit uit. Hierover heb je twee keer per jaar contact met 113.   
     
  7. Stel een suïcidepreventieprotocol op. Pas deze gedurende de tijd aan wanneer dit nodig is.
     
  8. Vaardig minimaal twee medewerkers per ziekenhuis af naar de Train-de-Trainer Suïcidepreventie Ziekenhuizen. De ziekenhuistrainers wonen ook één keer per jaar een terugkombijeenkomst bij. Deze vinden twee keer per jaar plaats.
     
  9. Ziekenhuistrainers lichten collega’s voor en scholen hen tot gatekeeper. Hiervoor ontvang je materialen en tools via de Train-de-Trainer bijeenkomsten.
       
  10. Herhaal na een jaar het 113 SPICE-onderzoek. Vergelijk de resultaten met de resultaten uit het eerste onderzoek. Stel het plan van aanpak bij.    

Heb je nog vragen of ben je opzoek naar advies? Neem dan contact op via het formulier.