Denk je aan zelfdoding?

We zijn er voor je. 
Je kunt met ons geheel anoniem bellen of chatten.

Bel gratis 0800-0113 Chat met ons Teletolk
Bel of chat met ons
Zoeken

LHBTQIA+

Mensen die lesbisch, biseksueel, homoseksueel, transgender, intersekse, queer of aseksueel zijn (LHBTQIA+) ervaren vaker negatieve reacties zoals pesten, discriminatie, ongewenst gedrag en geweld. Uit onderzoek blijkt dat 48% van de LHBTQIA+-jongeren last heeft psychische problemen, terwijl dit percentage bij cisgender jongeren op 18% ligt. Daarnaast meldt 1 op de 3 LHBTQIA+-jongeren slaapproblemen te hebben, vergeleken met 1 op de 6 cisgender jongeren. Deze factoren vergroten de kwetsbaarheid van LHBTQIA+'ers voor depressie en (gedachten aan) zelfdoding.

Coördinator van het COC Gorinchem vertelt waarom praten over zelfdoding onder LHTBQIA+ personen zo belangrijk is

Bijna de helft van de Nederlandse lesbische, homo- en biseksuele (LHB)-volwassenen heeft ooit gedachten aan zelfdoding gehad (SCP 2012). Dit is ruim 5 keer vaker dan in de algemene volwassen bevolking. Daarbij heeft 8% van de LHB-volwassenen ooit een poging tot zelfdoding ondernomen: 6% van de homo- en biseksuele mannen en 10% van de vrouwen. Dit cijfer is 4 keer zo hoog als het aantal pogingen tot zelfdoding dat Nederlanders rapporteren in de algemene bevolking. Transgender personen hebben het van alle LHBTQIA+'ers het moeilijkst. Zij doen 5 tot 10 keer vaker een poging tot zelfdoding en denken 7 keer vaker aan zelfdoding in vergelijking met niet-transgender personen.
 

De omvang van deze groep wordt vaak onderschat. Het CBS publiceerde in oktober 2024 dat 18% van de Nederlandse bevolking van 15 jaar of ouder een LHBTQIA+ persoon is. Dit zijn 2,7 miljoen mensen in Nederland. Daarvan identificeert 11% zich als biseksueel, 2% als homoseksueel en 1% als lesbisch, aseksueel, transgender of ‘weet het nog niet’. 0,3% geeft aan intersekse te zijn.

Mythes ontkracht

Praten over zelfdoding kan spannend zijn. In deze video's worden 3 belemmerende mythes ontkracht:

Wil je meer informatie over deze risicogroep?

Bekijk dan: