Denk je aan zelfdoding?

We zijn er voor je. 
Je kunt met ons geheel anoniem bellen of chatten.

Bel gratis 0800-0113 Chat met ons Teletolk
Bel of chat met ons
Zoeken
1. Ik wil graag meer weten over suïcidepreventie bij jongeren die in zorg zijn

We verwijzen je hiervoor graag naar de leidraad en de handreikingen. In de inhoudsopgave kun je jouw precieze onderwerp vinden en verder lezen. Ben je geïnteresseerd in een voorlichting, workshop of training over suïcidaliteit, dan kun je terecht bij de Academy.

2. Ik wil een suïcidepreventieprotocol opstellen of updaten

Wat goed! Je kunt de leidraad en de handreikingen als inhoudelijk uitgangspunt gebruiken. Met name de stappenplannen over hoe te handelen bij suïcidaliteit, na een suïcidepoging en na een suïcide kunnen hierbij helpend zijn. 

3. Ik wil een suïcidepreventiebeleid opstellen of updaten

Wat goed! Je kunt de leidraad en de handreikingen als inhoudelijk uitgangspunt gebruiken. De organisatiescan geeft weer welke onderdelen geregeld moeten zijn binnen de organisatie.  

4. Ik zit met een vraag over suïcidaliteit bij een specifieke jongere

113 heeft een overleg en advieslijn voor professionals. Deze kan je bellen als je je zorgen maakt om iemand die worstelt met suïcidaliteit en je direct behoefte hebt aan informatie of advies. De lijn is bereikbaar op werkdagen tussen 09:00 en 21:00 uur via 020-3113 888. 

Maak je je als naaste zorgen om iemand uit je omgeving? Ook dan kun je 24/7 bellen naar 113 of 0800-0113 (gratis), of chatten met 113. Onze hulpverleners kunnen je een luisterend oor, informatie of advies bieden. 

5. Waarom wordt geadviseerd de suïciderisicotaxatie los te laten?

In de leidraad en handreikingen wordt dit uitgebreid uitgelegd. Kort samengevat: onderzoek laat zien dat je niet kunt voorspellen of iemand een suïcidepoging zal doen. Suïcidaliteit kan fluctueren en jongeren zullen ook niet altijd alles delen. Verder voelt een taxatie, bestaand uit standaardvragen, vaak onnatuurlijk aan, wat openheid in het gesprek belemmert. Een focus op risicotaxatie leidt af van wat echt belangrijk is: een empathisch gesprek en aandacht voor de unieke context van de jongere. Ook hulpverleners kunnen nadelen ervaren van risicotaxaties, zoals meer druk of angst om fouten te maken en schuldgevoelens bij een ‘onjuiste’ inschatting. Deze nadelen kunnen op hun beurt weer het contact met de jongere negatief beïnvloeden.
Bekijk ook de webinar ‘Diagnostiek van suïcidaliteit, een praktische aanpak’.