Denk je aan zelfdoding?

We zijn er voor je. 
Je kunt met ons geheel anoniem bellen.

Bel gratis 0800-0113 Chat met ons
Bel of chat met ons
Zoeken

Jeugddomein

Algemene informatie

Hier vind je verwijzingen naar handige documenten, filmpjes en websites over suïcidaliteit en suïcidepreventie bij jongeren.

Vraag maar-training ‘In gesprek met een jongere’. In deze training ontwikkeld door 113 leer je hoe je het gesprek met een jongere kan voeren over gedachten aan zelfdoding.

Kennisdossier suïcidepreventie bij jongeren. Dit kennisdossier is ontwikkeld door het Kenniscentrum Kinder- en Jeugdpsychiatrie (KJP). Het dossier bevat de laatste inzichten op het gebied van suïcidepreventie bij jongeren. 

Als een jongere aan zelfdoding denkt. Hier heeft het NJi overzichtelijk informatie op een rijtje gezet over wat je als ouder of professional kan doen als je vermoedt of weet dat een jongere aan zelfdoding denkt.

Suïcidepreventie in het onderwijs. Hier vind je informatie over suïcidepreventie in het onderwijs.

 

Cijfers 

• Factsheet suïcidaliteit onder jongeren: deze factsheet van 113 geeft informatie over het aantal suïcides bij jongeren, risicofactoren en wat je kan doen bij suïcidaliteit.

• Suïcidaliteit onder jongvolwassenen tussen 20-30 jaar: hier vind je de laatste cijfers en inzichten over suïcidaliteit bij jongvolwassenen.

 

Voor jongeren en ouders

Hier vind je interessante initiatieven en websites waar je jongeren en ouders op kan wijzen.

  • Bellen en chatten. Jongeren kunnen 24/7 bellen en chatten met de hulplijn van 113.

  • Zelfhulpcursus. Heeft een jongere zelfmoordgedachten en wil deze er iets aan doen, dan is deze zelfhulpcursus van 113 een goede stap. Het maakt niet uit of de jongere al hulpverlening krijgt. Belangrijk: Het is wel belangrijk dat er meer hulp is als de zelfmoordgedachten overheersend zijn. 

  • Houdmoed.nl. Het platform houdmoed.nl biedt ervaringsverhalen van hoop, informatie en tips.

  • Ikvoelmerot.nl. Op deze website kunnen jongeren informatie vinden over gedachten aan zelfdoding en waar ze terecht kunnen voor hulp.

  • Voor ouders. Ouders van jongeren kun je verwijzen naar de website mijnkindwildood.nl. Voor telefonisch advies kun je ze verwijzen naar de overleglijn van 113: 020-311 3888. Je kan ze ook wijzen op de Vraagmaar-training van 113.