Denk je aan zelfdoding?

We zijn er voor je. 
Je kunt met ons geheel anoniem bellen.

Bel gratis 0800-0113 Chat met ons
Bel of chat met ons
Zoeken

Stappenplan voor organisaties

Implementeren leidraad suïcidepreventie bij jongeren 

In 2023 is de leidraad suïcidepreventie bij jongeren, een netwerkbrede werkwijze beschikbaar gekomen. De leidraad bevat handvatten rondom suïcidepreventie voor hulpverleners en organisaties in het jeugddomein. Door de leidraad binnen je organisatie te implementeren, kun je een stevig en krachtig suïcidepreventiebeleid neerzetten. In de allereerste plaats met als doel om het aantal suïcides terug te dringen en jongeren zich gehoord en gezien te laten voelen, maar ook zeker om de impact van werken met suïcidaliteit op de hulpverleners te erkennen, zorg voor hun welzijn te dragen en hen de juiste tools aan te reiken om met suïcidaliteit bij jongeren om te gaan. Zodat geen enkele hulpverlener nog grote angst ervaart of zich onbekwaam voelt.  

Om de leidraad te implementeren kun je onderstaande 7 stappen doorlopen.  

Het stappenplan bewaren? Download hier een PDF.

Stappenplan

1. Zorg dat je zelf goed op de hoogte bent van de basisinformatie rondom suïcidaliteit

Zorg dat je zelf goed op de hoogte bent van de basisinformatie rondom suïcidaliteit, zoals cijfers van het aantal suïcides en suïcidepogingen, risicofactoren, risicogroepen bij jullie organisatie en het belang van samenwerken. Deze informatie heb je nodig om de organisatie mee te krijgen. In deze basispresentatie vind je een aantal belangrijke punten op een rijtje.

2. Zorg voor bestuurlijk draagvlak en leiderschap in de organisatie

Zorg voor bestuurlijk draagvlak en leiderschap in de organisatie. Dit is bepalend voor het succes van de aanpak. Neem, indien van toepassing, ook de OR (ondernemingsraad) en de CR (cliëntenraad) mee. De eerder genoemde presentatie kun je als basis gebruiken en eventueel aanvullen met organisatie specifieke informatie.

3. Stel een projectcoördinator/-leider aan en een of meerdere aandachtsfunctionarissen

Stel een projectcoördinator/leider aan en een of meerdere aandachtsfunctionarissen suïcidaliteit. die mee kunnen helpen en bij wie medewerkers terecht kunnen met zorgen en vragen. Zorg ervoor dat zij voldoende tijd hebben om hun werk uit te voeren. Het aantal uur hangt onder andere af van de grootte van de organisatie.

4. Vorm een netwerk met andere organisaties binnen het jeugddomein

A Vorm samen met de andere organisaties binnen het jeugddomein in de regio een netwerk en onderzoek of jullie gezamenlijk de leidraad kunnen implementeren.

  • Inventariseer welke andere partijen er zijn. Denk aan: de GGD, jeugdbescherming, het wijkteam, reclassering, de GGZ, jeugdzorg en maatschappelijk werk.
  • Haak ook iemand aan van de gemeente(n) van de afdeling jeugd (inhoudelijk) en zorginkoop (financieel).
  • Organiseer een startbijeenkomst met alle betrokken partijen.
  • Zorg dat je samen tot een akkoord komt wat betreft de implementatie.
  • Spreek samen een tijdslijn af: wanneer vindt welke stap plaats en hoe wordt daarover gecommuniceerd?  

B Inventariseer welke partijen een belangrijke rol als gatekeeper (kunnen) vervullen: dit zijn partijen die veel contact hebben met jongeren. Denk aan de huisarts, school en sportclubs. Implementatie van de leidraad is bij deze partijen niet nodig. Een goede samenwerking met hen is wel essentieel.

5. Onderzoek hoe het ervoor staat op het gebied van suïcidepreventie

Implementeren leidraad suïcidepreventie bij jongeren 

Onderzoek hoe het ervoor staat op het gebied van suïcidepreventie binnen alle betrokken organisaties en binnen de samenwerking tussen de organisaties.

  • Houd per organisatie interviews met jongeren die in behandeling zijn en hun ouders, hulpverleners en managers. Voor de hulpverleners is er ook een online vragenlijst (op aanvraag) beschikbaar. Vraag zowel naar hoe de suïcidepreventie binnen de organisaties geregeld is als naar de ervaringen met de samenwerkingen.
  • Neem het suïcidepreventieprotocol door: wat is er goed vastgelegd, wat kan beter en ontbreekt er nog iets? 
  • Vat de bevindingen per organisatie samen en kijk welke verbeterpunten er zijn.
  • Vat de bevindingen over de samenwerking tussen de verschillende partijen samen.
6. Stel met de betrokken organisaties een actieplan op en informeer de gatekeepers

Implementeren leidraad suïcidepreventie bij jongeren 

A Stel samen met de betrokken organisaties  een actieplan op, op basis van de bevindingen.

  • Stel met elkaar de doelen vast, hóe deze te bereiken en per wanneer. 
  • De doelen hoeven niet voor elke organisatie hetzelfde te zijn.   
  • Bedenk voor elk verbeterpunt een actie. 
  • Leg de acties vast in een actieplan en verbindt er een tijdspad aan.   
  • Sta erbij stil hoe je blijvend het verschil kan maken.  

B Zorg ook dat je de organisaties met een (mogelijke) gatekeeperrol meeneemt in het actieplan. Stel hiervoor een apart hoofdstuk op dat met deze organisaties gedeeld kan worden. 
 Spreek af wie de uitvoering van het actieplan monitort. Betrek de gemeente(n) en de Raad van Bestuur bij de uitvoering en evaluatie van het actieplan.

7. Evalueer het effect van de interventies

Onderzoek of de uitkomsten veranderd zijn en wat hierin een rol lijkt te spelen. Bedenk hoe jullie de gewenste veranderingen (alsnog) kunnen realiseren of continueren. Sluit hierbij waar mogelijk aan bij de evaluatiemogelijkheden van de organisatie om de verandering(en) inzichtelijk te maken.